Latest News  
« »
 

Recent GK Questions 2013

Latest GK Questions 2013
More Questions [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ]

1. Who among the following was declared ‘FIFA World Player of the year-2009 in the Woman Category’ ?
(A) Kelly Smith (B) Birgit Prinz
(C) Marta (D) None of these
Ans : (C)

2. Who was honoured with Murthi Devi Award 2005 for his work ‘‘Bharatiya Darshan Ki Chintanadhara’’ in the year 2007 ?
(A) Narayan Bhai Desai (B) Ram Murthi Sharma
(C) Mahashweta Devi (D) Nirmala Deshpande
Ans : (B)

3. Who has been honoured with FIFA World Player of the year 2009 in the men category ?
(A) Lionel Messi (B) Kaka
(C) Zinedin Zidan (D) Ronaldinho
Ans : (A)

4. Who has been choosen for the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Develop-ment for 2009 ?
(A) Wangari Mathai (B) Sheikh Hasina
(C) Baba Amte (D) Albert Arnold Al Gore
Ans : (B)

5. Which country has won ICC Championship Trophy Cricket 2009 ?
(A) Australia (B) South Africa
(C) Pakistan (D) India
Ans : (C)


6. Who among the following is the India’s first woman Lok Sabha Speaker ?
(A) Sushma Swaraj (B) Girija Vyas
(C) Meira Kumar (D) Uma Bharati
Ans : (C)

7. Who has been choosen for the Dhyan Chand Award for the year 2009 ?
(A) Ishar Singh Deol (B) Satbir Sing Dahya
(C) Both (A) and (B) (D) Pullela Gopichand
Ans : (C)

8. Asia’s first sky city is proposed to be set up at :
(A) Kochchi (Kerala) (B) Bangalore (Karnataka)
(C) Hyderabad (Andhra Pradesh) (D) Pune (Maharashtra)
Ans : (A)

9. The present U.N. Secretary General is :
(A) Kurt Waldheim (B) Trygve Lie
(C) Baan Ki-Moon (D) U. Thant
Ans : (C)

10. The Khilafat Movement was started by :
(A) Muhmmad Ali Jinnah (B) Dr. Zakir Hussain
(C) Fakhruddin Ali Ahmed (D) Ali Brothers
Ans : (D)

11. Which Article of the Constitution empowers the Parliament to amend the Constitution ?
(A) 343 (B) 368
(C) 358 (D) 370
Ans : (B)

12. The Lok Sabha secretariat comes under the control of :
(A) Ministry of Home Affairs (B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Ministry of Parliamentary Affairs (D) Prime Minister
Ans : (C)

13. State-Centre financial relations are looked after by :
(A) Sarkaria Commission (B) National Development Council
(C) Ministry of Home Affairs (D) Finance Commission
Ans : (D)

14. SCO’s Ninth Summit was held in 2009 at :
(A) Pakistan (B) Iraq
(C) North Korea (D) Russia (Yakaterinburg)
Ans : (D)

15. Which of the following is not correctly matched with regard to Project Tiger Reserves ?
(A) Pench—Garhwal (B) Sariska—Alwar
(C) Valmiki—Hazaribagh (D) Nagarjunasagar—Sri Sailam
Ans : (A)

16. Which of the following is not the function of the Reserve Bank of India ?
(A) Acting as banker to the Government (B) Keeping of Foreign Exchange Reserve
(C) Issuing of one rupee notes and coins (D) Regulating credit in the country
Ans : (C)

17. Sharada Act deals with :
(A) Widow remarriage (B) Child marriage
(C) Intercaste marriage (D) Polygamy
Ans : (B)

18. Indian Railways and Postal Services were started during the reign of :
(A) Lord Cornwallis (B) Lord Ripon
(C) Lord Canning (D) Lord Dalhousie
Ans : (D)

19. Which country is hosting the 19th Common-wealth Games in 2010 ?
(A) Malaysia (B) India
(C) Nigeria (D) U.K.
Ans : (B)

20. The provision for separate electorate for Hindus and Muslims was made in :
(A) Government of India Act, 1935 (B) Montague Chelmsford Reforms
(C) Minto-Morley Reforms (D) Mountbatten Plan
Ans : (C)

1 comments:

Vibhash chandra vidyarthi said...

useful Questions 👍

Post a Comment