Latest News  
« »
 

Latest GK Questions 2013

Latest GK Questions 2013
More Questions  [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ]

1. In which year was the Reserve Bank of India established ?
(A) 1935 (B) 1947
(C) 1949 (D) 1952
Ans : (A)

2. Salim Ali was associated with :
(A) Horology (B) Entomology
(C) Ornithology (D) Parasitology
Ans : (C)

3. ‘Reuter’ is the News Agency of :
(A) U.S.A. (B) India
(C) U.K. (D) France
Ans : (C)

4. Nobel Prize for Chemistry 2009 was awarded to :
(A) Venkatraman Ramakrishnan (B) Thomas A. Steitz
(C) Ada E. Yonath (D) All of these
Ans : (D)

5. Satvahans minted their coins predominantly in :
(A) Silver (B) Gold
(C) Lead (D) Copper
Ans : (C)


6. Who was crowned as Gladrags Mrs India 2009 in 15th March, 2009 at Mumbai ?
(A) The contest was not held (B) Nishant Dahiya
(C) Hanif Hilal (D) Sofia Handa
Ans : (D)

7. In 1931 Mahatma Gandhi signed a pact with :
(A) Lord Wavell (B) Lord Curzon
(C) Lord Irwin (D) Lord Canning
Ans : (C)

8. Who among the following was associated with the Permanent Settlement of Bengal ?
(A) William Bentinck (B) Lord Cornwallis
(C) Lord Curzon (D) Lord Dalhousie
Ans : (B)

9. Which country is known as ‘Land of Thousand Lakes’ ?
(A) Canada (B) Norway
(C) Finland (D) Nepal
Ans : (C)

10. The lowest portion of the atmosphere of the earth is called :
(A) Stratosphere (B) Ionosphere
(C) Mesosphere (D) Troposphere
Ans : (D)

11. The regular Union Budget estimates for 2009-10 put the total expenditure at Rs. :
(A) Rs. 4,46,512 crore (B) Rs. 3,51,200 crore
(C) Rs. 10,20,838 crore (D) Rs. 1,51,144 crore
Ans : (C)

12. The chemical name of aspirin is :
(A) Salicylacetic acid (B) Acetylsalicylic acid
(C) Benzoylsalicylate (D) Acetylbenzoic acid
Ans : (B)

13. In the regular Union Budget for 2009-10, the allocation provided for Non-Plan Expen-diture :
(A) Rs. 77,000 crore (B) Rs. 6,95,689 crore
(C) Rs. 66,000 crore (D) Rs. 1,19,000 crore
Ans : (B)

14. Who has been appointed the new Chairman of University Grants Commission ?
(A) Jayanti Natrajan (B) Vishnu Prabhakar
(C) N. R. Narayan Murthy (D) Sukhdev Thorat
Ans : (D)

15. Which of the following is the recipient of Kishore Kumar Samman for the year 2008-09 ?
(A) Kavita Krishnamurty (B) Alka Yaganik
(C) Sonu Nigam (D) Gulshan Bawra
Ans : (D)

16. Trachoma is a disease of :
(A) Throat (B) Lungs
(C) Eyes (D) Liver
Ans : (D)

17. Quartz is made of :
(A) Calcium Sulphate (B) Silicon Dioxide
(C) Calcium Dioxide (D) Sodium Sulphate
Ans : (B)

18. 81st Oscar Awards were distributed in February, 2009 in Los Angels. Name the person who bagged the award for Best Director.
(A) Jamie Foxx (B) Morgan Freeman
(C) John Mayer (D) Danny Boyle
Ans : (D)

19. ‘Mansabdars’ during the Mughal period were :
(A) Landlords and Zamindars (B) Revenue Collectors
(C) Officials of the State (D) Militia men
Ans : (D)

20. Which of the following substances is most elastic ?
(A) Rubber (B) Sponge
(C) Steel (D) Glass
Ans : (C)

0 comments:

Post a Comment