Latest News  
« »
 

Multiple Choice Geography Questions and Answers

Geography Questions and Answers
1. Which of the following gives the correct descending order by volume of the three basic layers of the Earth ?
A. Core, mantle, crust  B. Crust, core, mantle C. Core, crust, mantle
(A) A (B) B
(C) C (D) None of these
Ans : (A)

2. Soil profile refers to arrangement within a soil of–
(A) its vertical layers (B) its inclined layers
(C) its horizontal layers (D) group of soil grains
Ans : (C)

3. Formation of potholes in river beds is an example of –
(A) Hydration (B) Erosion
(C) Corrosion (D) Corrasion
Ans : (D)

4. Most of the weather phenomena take place in which of the following layers of the atmosphere?
(A) Stratosphere (B) Mesosphere
(C) Ionosphere (D) Troposphere
Ans : (D)

5. Which of the following countries are favourably influenced by the trade winds?
(A) West Indies and Florida (B) Malagasy and Brazil
(C) East Coast of Mexico, and Guyana (D) All of these
Ans : (D)

6. The beautiful valleys of Kashmir, Kulu and Kangra, lie in which of the following Himalayan ranges ?
(A) Himadri (B) Himachal
(C) Purvachal (D) Siwalik
Ans : (B)

7. Which of the following rivers remains in India throughout its journey from its source to the point of merger with another river ?
(A) Beas (B) Chenab
(C) Jhelum (D) Ravi
Ans : (A)

8. All of the following rivers flow into or join the Ganges on its left side, except–
(A) Gomti (B) Son
(C) Gandak (D) Kosi
Ans : (B)

9. Which of the following statements is not correct ?
(A) The average height of the Western Ghats goes on decreasing towards the south
(B) A part of the Indus basin is shared by Punjab and Haryana
(C) The Indus and the Ganga Brahmaputra river systems together form the great plains of northern India
(D) The Himadri range lies south of the Himachal range
Ans : (A)

10. The phenomenon called ‘Equinox’ is due to the–
(A) rotation of the Earth on its own axis
(B) revolution of the Earth on its inclined axis
(C) oblate spheroid shape of the Earth
(D) gravitational pull of the planet
Ans : (B)

11. Which of the following factors cause(s) ocean currents?
(A) Varying density of sea water (B) Varying temperature
(C) Winds (D) All of these
Ans : (D)

12. The local time at a place is 6 A.M. when the G.M.T. is 3 A.M. What is the longitude of that place ?
(A) 45 degrees E (B) 45 degrees W
(C) 120 degrees E (D) 120 degrees W
Ans : (A)

13. For determination of the age of which of the following is ‘carbon-dating’ method used?
(A) Fossils (B) Rocks
(C) Trees (D) A and B above
Ans : (A)

14. The minor planets revolving between the orbits of Jupiter and Mars are called–
(A) Asteroids (B) Comets
(C) Meteors (D) Novas
Ans : (A)

15. Which of the following ranges separates the Kashmir Valley from the Indus Valley?
(A) Dhauladhar (B) Great Himalayan range
(C) Pir Panjal range (D) Siwalik range
Ans : (B)

16. Which of the following metals is mined from the Zawar mines of Rajasthan?
(A) Bauxite (B) Gold
(C) Iron (D) Zinc
Ans : (D)

17. Which of the following sea ports is on the eastern side of the Gulf of Kutch?
(A) Cambay (B) Dwarka
(C) Kandla (D) Okhla
Ans : (C)

18. Which of the following Canals connects the Baltic Sea and the North Sea?
(A) Kiel Canal (B) Suez Canal
(C) Panama Canal (D) None of these
Ans : (B)

19. The temperate grasslands of North America are known as–
(A) Pampas (B) Prairies
(C) Steppes (D) Tundra
Ans : (B)

20. Which of the following pairing is wrong?
(A) Bonn – Rhine
(B) Cairo – Nile
(C) New York – Hudson
(D) Vienna – Thames
Ans : (D)

21. Which of the following States accounts for the largest share of industrial growth and capital investment?
(A) Maharashtra (B) Tamil Nadu
(C) Uttar Pradesh (D) West Bengal
Ans : (A)

22. In which State are the Gir forests located?
(A) Assam (B) Gujarat
(C) Himachal Pradesh (D) Maharashtra
Ans : (B)

23. Which of the following processes is related to the formation of Himalayas ?
(A) Faulting (B) Folding
(C) Sliding (D) Volcanic eruptions
Ans : (B)

24. For which of the following groups of crops has "Green Revolution" been most successful in India so far ?
(A) Cotton and Jute (B) Mustard and Oilseeds
(C) Potato and Sugarcane (D) Wheat and Rice
Ans : (D)

25. Ankleswar, one of the major sources of petroleum in India, is in the State of–
(A) Assam (B) Gujarat
(C) Maharashtra (D) Odisha
Ans : (B)

0 comments:

Post a Comment