Latest News  
« »
 

Indian Geography Objective Questions with Answers

Geography Objective Questions

1. The States involved in the Dandakaranya project are–
(A) Uttar Pradesh, Karnataka and Maharashtra
(B) Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Karnataka
(C) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh and Odisha
(D) Andhra Pradesh, Kerala and Tamil Nadu
Ans : (C)

2. In which State is chromite abundantly found?
(A) Maharashtra (B) Madhya Pradesh
(C) Odisha (D) Karnataka
Ans : (C)

3. The advantage of micro hydel projects is that they–
(A) prevent flash floods (B) save water
(C) involve less cost (D) make use of water of the perennial hill streams and irrigation canals
Ans : (C)

4. In which of the following States important deposits of copper, lead and zinc ores are found ?
(A) Karnataka (B) Madhya Pradesh
(C) Bihar (D) Rajasthan
Ans : (D)

5. The Jhelum has its source from–
(A) Mount Kailash (B) Rohtang
(C) Verinag (D) Kulu
Ans : (C)

6. Which of the two planets listed below are nearer to the Sun than the Earth ?
(A) Jupiter and Mercury (B) Neptune and Venus
(C) Mars and Saturn (D) Venus and Mercury
Ans : (D)

7. Cochin and Visakhapatnam sea ports of India are situated on the–
(A) East and West Coasts, respectively (B) East Coast
(C) West Coast (D) West and East Coasts, respectively
Ans : (D)

8. Neap tides are caused by the gravitational pull of the–
(A) Moon only (B) Sun only
(C) Moon and the Sun in the same direction (D) Moon and the Sun in opposite directions
Ans : (D)

9. Great Circles are–
(A) the circles representing latitudes north and south of the equator
(B) the equidistant lines drawn east and west of the Greenwich meridian
(C) imaginary circles whose plane passing through the centre of the Earth bisects it into two equal halves
(D) those parallels where the Sun is imagined to halt its movement and turn about northward or southward
Ans : (C)

10. How many minutes for each degree of longitude does the local time of any place vary from the Greenwich time?
(A) Two minutes (B) Four minutes
(C) Six minutes (D) Eight minutes
Ans : (B)

11. A stretch of sea water, partly or fully separated by a narrow strip from the main sea, is called–
(A) Bay (B) Isthmus
(C) Lagoon (D) Strait
Ans : (C)

12. Which of the following straits connects Black Sea and the Sea of Marmara?
(A) Bering Strait (B) Bosphorus Strait
(C) Malacca Strait (D) Palk Strait
Ans : (B)

13. Grenada is situated in the–
(A) Arctic Ocean (B) Eastern Caribbean Sea
(C) Mediterranean Sea (D) Pacific Ocean
Ans : (B)

14. Which of the following pairing is wrong?
(A) Bihar – Thorium
(B) Kerala – Monazite
(C) Rajasthan – Copper
(D) Tamil Nadu – Bauxite
Ans : (D)

15. All of the following are rivers of Europe, except–
(A) Nile (B) Rhine
(C) Volga (D) Seine
Ans : (A)

16. The climate of India can be best described as–
(A) Desert type (B) Mediterranean type
(C) Sub-tropical monsoon type (D) Tropical monsoon type
Ans : (D)

17. The major natural regions of the world are delineated primarily on the basis of–
(A) altitude (B) ocean currents
(C) temperature, rainfall and cultivated vegetation (D) temperature
Ans : (C)

18. Which of the following is a characteristic of sedimentary rocks ?
They are
(A) brittle (B) hard
(C) porous (D) None of these
Ans : (C)

19. Which of the following is wrongly paired?
(A) Bhakra-Nangal – Sutlej
(B) Salal Project – Beas
(C) Damodar – Ganges
(D) Hirakud – Krishna
Ans : (D)

20. All the major rivers of the Deccan Plateau merge into the Bay of Bengal, except–
(A) Godavari (B) Narmada
(C) Mahanadi (D) Krishna
Ans : (B)

21. Which of the following types of climate has the characteristic of ‘dry summers with great sunshine and rainy winters’ ?
(A) Equatorial (B) Mediterranean
(C) Tropical (D) Tundra
Ans : (B)

22. The estimated reserves of lignite in India is about 210 crore tonnes. Which of the following States accounts for nearly 190 crore tonnes of the reserves?
(A) Gujarat (B) Jammu and Kashmir
(C) Rajasthan (D) Tamil Nadu
Ans : (D)

23. All of the following States have belts of Mica, except–
(A) Andhra Pradesh (B) Bihar
(C) Odisha (D) Rajasthan
Ans : (C)

24. Which of the following river basins does not have coal bearing sediments ?
(A) Damodar basin (B) Gangetic basin
(C) Godavari basin (D) Mahanadi basin
Ans : (B)

25. Podsols are–
(A) Acidic soils (B) Alkaline soils
(C) Alkaline soils with oxidising action (D) Marshy lands
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment