Latest News  
« »
 

Indian and World Geography Questions and Answers

Indian and World Geography GK Questions


1. Which of the following does not have an influence over the climate in India ? 
(A) Monsoons (B) Ocean currents 
(C) Nearness to equator (D) Presence of Indian Ocean 
Ans : (B)

2. Wet, tropical deciduous forests are found in which region of India ? 
(A) Central India (B) Deccan Plateau 
(C) The Siwaliks (D) None of these 
Ans : (C)

3. Cudappah ranges lie between– 
(A) Godavari and Jamshedpur (B) Palar and Kauveri 
(C) Godavari and Palkonda range (D) Satpura and Mohadeo-Maikal range 
Ans : (C)

4. What is the main advantage of transplantation method of sowing rice? 
(A) It helps in early harvesting 
(B) The draining of water from the field before harvesting is made easy 
(C) It is helpful in achieving an economical use of water and a higher yield of grain 
(D) This method ensures maximum utilisation of land 
Ans : (C)

5. Which region in India is known as the ‘Rice Bowl of India’? 
(A) North-east region (B) Kerala and Tamil Nadu 
(C) Indo-Gangetic plain (D) Krishna-Godavari Delta region 
Ans : (D)

6. Spring tides are caused as a result of the– 
(A) Moon pulling the Earth gravitationally 
(B) Sun pulling the Earth gravitationally 
(C) Moon and the Sun pulling the Earth gravitationally in opposite directions 
(D) Moon and the Sun pulling the Earth in the same direction 
Ans : (D)

7. The atmosphere has been divided into sub-spheres according to the general characteristics of temperature variations. Their number is– 
(A) 5 (B) 6 
(C) 7 (D) 8 
Ans : (C)

8. Which of the following factors govern(s) the atmospheric temperature of a certain place ? 
(A) Its latitudinal distance from the equator 
(B) Its elevation from the sea level 
(C) Prevailing winds and influence of ocean currents, if any 
(D) All of these 
Ans : (D)

9. Which of the following pairing is incorrect? 
(A) Isohyets – Humidity 
(B) Isobars – Pressure 
(C) Isotherms – Temperature 
(D) Isohels – Sunshine 
Ans : (D)

10. In the context of their formation, which of the following types of rocks is the most ancient? 
(A) Igneous (B) Metamorphic 
(C) Plutonic (D) Sedimentary 
Ans : (A)

11. Which of the following countries is not in the Continent of Asia ? 
(A) Indonesia (B) Japan 
(C) Libya (D) Malaysia 
Ans : (C)

12. On India’s north-eastern side are located the Purvachal mountains, which consist of– 
(A) Patkai Bum and the Naga Hills (B) Mizo and Lushai Hills 
(C) Garo, Khasi and Jaintia Hills (D) All of these 
Ans : (D)

13. Which of the following Himalayan ranges is the lowest in height ? 
(A) Himadri (B) Siwalik 
(C) Purvachal (D) Himachal 
Ans : (B)

14. What is the difference in time between two places which are at a distance of 90 degree longitude from each other? 
(A) 3 hours (B) 6 hours 
(C) 9 hours (D) 12 hours 
Ans : (B)

15. The respective land masses of India and Sri Lanka are connected by which of the following Straits ? 
(A) Bass Strait (B) Bering Strait 
(C) Malacca Strait (D) Palk Strait 
Ans : (D)

16. Which of the following is the largest sugar producing country in the world? 
(A) Brazil (B) Cuba 
(C) India (D) Indonesia 
Ans : (A)

17. The term ‘Eye’ in a cyclone refers to– 
(A) its velocity (B) central region of winds of high speed 
(C) circular region of relatively light winds (D) None of these 
Ans : (C)

18. Precipitation takes place when– 
(A) the sky is overcast with clouds 
(B) temperature of moisture in air suddenly increases 
(C) temperature of moisture in air sharply decreases 
(D) winds begin to blow in a circular motion 
Ans : (C)

19. The latitude of a point on the Earth’s surface is the angular distance of that point measured at– 
(A) the centre of the Earth (B) the north pole 
(C) the south pole (D) a specific point on the equator 
Ans : (A)

20. Which of the following is the largest Gulf in the world ? 
(A) Gulf of Aden (B) Gulf of Guinea 
(C) Persian Gulf (D) Gulf of Mexico 
Ans : (D)

21. Which of the following pairing is wrong? 
(A) Berne – Sweden (B) Copenhagen – Denmark 
(C) Oslo – Norway (D) Prague – Czech Republic 
Ans : (A)

22. Which of the following is used as raw material for the manufacture of rayon? 
(A) Coal (B) Cellulose 
(C) Plastic (D) Petroleum 
Ans : (B)

23. From north to south, the correct sequence of the following sea ports is–
(A) Chennai, Tuticorin, Visakhapatnam, Paradip 
(B) Paradip, Chennai, Visakhapatnam, Tuticorin 
(C) Visakhapatnam, Paradip, Chennai, Tuticorin 
(D) Paradip, Visakhapatnam, Chennai, Tuticorin 
Ans : (D)

24. For which of the cereals listed below is the area under cultivation nearly three-fourths of the total cropped area in India? 
(A) Barley, gram and wheat (B) Paddy and wheat 
(C) Paddy and bajra (D) Wheat and bajra 
Ans : (B)

25. The population of which of the continents listed below is the lowest? 
(A) Africa (B) Asia 
(C) Europe (D) North America
Ans : (D)

1 comments:

Anonymous said...

thank u so much.. this is the best site for gk i had seen

Post a Comment