Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions on Geography

GK Questions on Geography

1. Which of the following statements is correct? Relative humidity
(A) varies with latitudes seasonally (B) is maximum in subtropical anticyclones
(C) is lowest at the equator increasing towards the poles (D) None of these
Ans : (A)

2. 17th Parallel separates–
(A) North and South Korea (B) South and North America
(C) North and South Yemen (D) Afghanistan and Pakistan
Ans : (D)

3. Which of the following rivers have almost the same point of beginning?
(A) Brahmaputra and Ganga (B) Tapti and Beas
(C) Brahmaputra and Indus (D) Indus and Ganga
Ans : (C)

4. Which of the following groups of rivers in India is likely to show the least erosional activity?
(A) Himalayan rivers (B) The eastward flowing peninsular rivers
(C) The thin stream flowing into the Arabian sea (D) Those rising in the great plain of India
Ans : (B)

5. The belt of highest temperature in the month of March lies in–
(A) Madhya Pradesh and Gujarat (B) Southern and Central parts of Deccan Plateau
(C) North India (D) East India
Ans : (B)

6. A circular area enclosing the area of shallow water separated from the sea by low banks, is called–
(A) an atoll (B) a barrier reef
(C) a fringing (D) a lagoon
Ans : (A)

7. The major part of agricultural land in India is under–
(A) cash crops (B) food crops
(C) oil seeds (D) plantation crops
Ans : (B)

8. The river Volga pours its water into the–
(A) Black Sea (B) Caspian Sea
(C) Dead Sea (D) Mediterranean Sea
Ans : (B)

9. As the height above sea level increases, the temperature–
(A) also increases (B) decreases
(C) first decreases and then increases (D) change of height has no effect on temperature
Ans : (B)

10. The Caspian Sea, the largest inland sea or lake in the world, is located–
(A) wholly in the Continent of Europe (B) wholly in the Continent of Asia
(C) partly in Europe and partly in Asia (D) partly in Africa and partly in Asia
Ans : (C)

11. All of the following caves are located in Maharashtra, except–
(A) Ajanta Caves (B) Amarnath Caves
(C) Elephanta Caves (D) Ellora Caves
Ans : (B)

12. Doldrums are belts of low atmospheric pressure obtaining in the regions adjoining the equator to a distance of–
(A) 5 degree latitude towards the north only
(B) 5 degree latitude towards the south only
(C) 5 degree latitude towards the north and south
(D) 15 degree latitude towards the north and south
Ans : (C)

13. High Velds are the temperate grasslands of–
(A) Africa (B) South Australia
(C) Europe and Asia (D) South America
Ans : (A)

14. To which of the following categories do the forests of the Western Ghats of India belong ?
(A) Equatorial forests (B) Monsoon forests
(C) Sub-tropical evergreen forests (D) Temperate coastal forests
Ans : (D)

15. Which of the following years was a leap year?
(A) 1998 (B) 2006
(C) 2004 (D) 2002
Ans : (C)

16. A nautical mile is equal to–
(A) 1.625 km (B) 1.725 km
(C) 1.825 km (D) 1.925 km
Ans : (C)

17. The confluence of the rivers Ganges and Yamuna is at–
(A) Agra (B) Allahabad
(C) Patna (D) Varanasi
Ans : (B)

18. Spring tide occurs–
(A) on the new Moon day (B) on the full Moon day
(C) both on the new Moon and full Moon days
(D) on the day when the Moon’s position is in the firs t quarter
Ans : (C)

19. The International Date line passes through–
(A) exactly 0 degree meridian (B) equator
(C) exactly through 180 degree longitude
(D) approximately 180 degree East or West
Ans : (D)

20. Which of the following cause ocean currents?
(A) Monsoon winds (B) Permanent winds
(C) Periodic winds (D) Westerlies
Ans : (B)

21. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Manipur – Imphal
(B) Meghalaya – Shillong
(C) Mizoram – Itanagar
(D) Nagaland – Kohima
Ans : (C)

22. India receives the major part of its rain from–
(A) North-east monsoon (B) North-west monsoon
(C) South-east monsoon (D) South-west monsoon
Ans : (D)

23. Which of the following countries of South-West Asia leads in the production of oil ?
(A) Iran (B) Kuwait
(C) Saudi Arabia (D) U.A.E.
Ans : (C)

24. When does the summer solstice occur in the Southern Hemisphere of our globe?
(A) 21st March (B) 21st June
(C) 23rd September (D) 22nd December
Ans : (D)

25. Which of the following States depends entirely for its requirement of tea on other tea-producing States ?
(A) Andhra Pradesh (B) Karnataka
(C) Kerala (D) Tamil Nadu
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment