Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-39

General Knowledge Questions and Answers

1. The basic function of technology ‘Blue tooth’ is to allow–
(A) landline phone to mobile phone communication
(B) signal transmission on mobile phones only
(C) satellite television communication
(D) wireless communication between equipment
Ans : (D)

2. Which among the following is the source of a non-conventional energy?
(A) Solar Power (B) Coal
(C) Uranium (D) Petroleum
Ans : (A)

3. In which of the following States important deposits of copper, lead and zinc ores are found ?
(A) Karnataka (B) Madhya Pradesh
(C) Bihar (D) Rajasthan
Ans : (D)

4. The Jhelum has its source from–
(A) Mount Kailash (B) Rohtang
(C) Verinag (D) Kulu
Ans : (C)

5. Immediately prior to change in the measure of Food Inflation, which of the following indexes was being used for measuring it ?
(A) Wholesale Price Index (B) Consumer Price Index
(C) Interest Rates offered by banks on deposits (D) Sensex and Nifty
Ans : (A)

6. Which of the following countries has imposed new sanctions on Iran and Syria?
(A) India (B) Sri Lanka
(C) Russia (D) USA
Ans : (D)

7. Which of the following places in India does not have a nuclear power plant?
(A) Narora (B) Rawatbhata
(C) Silchar (D) Tarapore
Ans : (C)

8. Who among the following is from Trinamool Congress Party ?
(A) Srikant Jena (B) Navin Jindal
(C) Gurudas Dasgupta (D) Dinesh Trivedi
Ans : (D)

9. Which of the following terms is not associated with banking/finance?
(A) RTGS (B) SLR
(C) Repo Rate (D) LBW
Ans : (D)

10. Oscar Awards are given in the field of–
(A) Economics (B) Social Service
(C) Literature (D) Films
Ans : (D)

11. The left aortic arch is observed in–
(A) Amphibians (B) Mammals
(C) Reptiles (D) Aves
Ans : (B)

12. Tendon connects–
(A) Bone to bone (B) Muscle to bone
(C) Bone to muscle (D) Muscle to muscle
Ans : (B)

13. Mercury is generally used in thermometers because it has a–
(A) high fluidity (B) high density
(C) high conductivity (D) high specific heat
Ans : (C)

14. To an observer on the lunar surface, during daytime, the sky will appear to be–
(A) Light yellow (B) Blue
(C) Orange (D) Black
Ans : (D)

15. Which of the following quantities is the measure of ‘inertia’ ?
(A) Velocity (B) Acceleration
(C) Mass (D) Weight
Ans : (C)

16. Catch crops are–
(A) crops planted to attract certain insect pests to be destroyed
(B) crops planted to attract certain useful insects to be used for biological control of pests
(C) crops to be cut and fed green to the cattle
(D) substitute crops planted after the regular crop has failed
Ans : (C)

17. Which one of the following acts as a mediator between the user's program and the hardware ?
(A) Compiler (B) Editor
(C) Operating System (D) Browser
Ans : (C)

18. If you use a font that is not supported by a browser, then the text–
(A) will be displayed in the default font
(B) will not be displayed
(C) will be displayed using 'ARIAL' font only
(D) will be displayed with a particular background
Ans : (A)

19. The pigment that protects plants from UV damage is–
(A) Chlorophyll (B) Xanthophyll
(C) Phycocyanin (D) Carotenoids
Ans : (D)

20. United Nations Conference on Environment and Development is called–
(A) Earth Summit (B) Water Summit
(C) Air Summit (D) Resource Summit
Ans : (A)

21. Which of the following countries is not a permanent member of UN Security Council?
(A) USA (B) UK
(C) France (D) Spain
Ans : (D)

22. Spring tide occurs–
(A) on the new Moon day (B) on the full Moon day
(C) both on the new Moon and full Moon days
(D) on the day when the Moon’s position is in the firs t quarter
Ans : (C)

23. The International Date line passes through–
(A) exactly 0 degree meridian (B) equator
(C) exactly through 180 degree longitude
(D) approximately 180 degree East or West
Ans : (D)

24. Which of the following cause ocean currents?
(A) Monsoon winds (B) Permanent winds
(C) Periodic winds (D) Westerlies
Ans : (B)

25. The climate of India can be best described as–
(A) Desert type (B) Mediterranean type
(C) Sub-tropical monsoon type (D) Tropical monsoon type
Ans : (D)

0 comments:

Post a Comment