Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-32

General Knowledge Questions and Answers

1. The States involved in the Dandakaranya project are–
(A) Uttar Pradesh, Karnataka and Maharashtra
(B) Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Karnataka
(C) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh and Odisha
(D) Andhra Pradesh, Kerala and Tamil Nadu
Ans : (C)

2. The earth is a–
(A) non-absorber of heat (B) good absorber and good radiator of heat
(C) bad absorber and bad radiator of heat (D) good reflector of heat
Ans : (C)

3. BCG vaccination is given at the age of–
(A) 10 years (B) Newborn
(C) Within 15 days (D) 2-3 years
Ans : (B)

4. The International Year of Biodiversity was–
(A) 1999(B) 2006
(C) 2010 (D) 1996
Ans : (C)

5. Which sportsperson announced that he would not contest charges of doping against US Anti-Doping Agency ?
(A) Bradley Wiggins (B) Carl Lewis
(C) Lance Armstrong (D) George Hincapie
Ans : (C)

6. Who among the following is the Secretary of State (Foreign Minister) of USA at present?
(A) Mr. Barak Obama (B) Mr. Jean Claude
(C) Mrs. Hillary Clinton (D) Mr. David Cameron
Ans : (C)

7. Which of the following cups/trophies is used in the game of Lawn Tennis?
(A) Duleep Trophy (B) D C M Trophy
(C) Ryder Cup (D) Wimbledon Cup
Ans : (D)

8. Which of the following is the Currency of Bahrain ?
(A) Peso  (B) Dinar
(C) Riyal (D) Baht
Ans : (B)

9. Which of the following organisations/bodies formulates the rule of international trade among/between the nations ?
(A) World Trade Organisation (B) Asian Development Bank
(C) International Monetary Fund (D) World Bank
Ans : (A)

10. Which of the following services is provided only by the Reserve Bank of India?
(A) Compilation of economic data (B) Issue of currency notes
(C) Purchase and sale of gold/gold coins (D) Sale of Demand Drafts
Ans : (B)

11. Deionised water is produced by–
(A) Calgon process (B) Ion-exchange resin process
(C) Clark’s process (D) Permutit process
Ans : (C)

12. Which of the following sea ports is on the eastern side of the Gulf of Kutch?
(A) Cambay (B) Dwarka
(C) Kandla (D) Okhla
Ans : (C)

13. Which of the following metals is mined from the Zawar mines of Rajasthan?
(A) Bauxite (B) Gold
(C) Iron (D) Zinc
Ans : (D)

14. Which of the following Canals connects the Baltic Sea and the North Sea?
(A) Kiel Canal (B) Suez Canal
(C) Panama Canal (D) None of these
Ans : (B)

15. In KMnO4 molecule, the oxidation states of the elements Potassium (K), Manganese (Mn) and Oxygen (O) are respectively–
(A) + 1, + 5, – 2 (B) + 1, + 7, – 2
(C) 0, 0, 0 (D) + 1, + 7, 0
Ans : (B)

16. For training troops in counter terrorist operations and for enhancing defence cooperation and military relations, which country held Joint- Military Training Exercise, SHAKTI- 2011 with India ?
(A) Sri Lanka (B) USA
(C) France (D) UK
Ans : (C)

17. Which country has test-fired nuclear capable Hatf-7 cruise missile ?
(A) Japan (B) China
(C) Russia (D) Pakistan
Ans : (D)

18. In which year Dadasaheb Phalke Award was instituted ?
(A) 1965 (B) 1969
(C) 1972 (D) 1974
Ans : (B)

19. Iron Lady ‘Irom Chanu Sharmila’ belongs to–
(A) Arunachal Pradesh (B) Nagaland
(C) Meghalaya (D) Manipur
Ans : (D)

20. Which state has topped in India’s Child Right Index, 2011 ?
(A) Karnataka (B) Kerala
(C) Gujarat (D) Maharashtra
Ans : (B)

21. What is the full form of the term ‘NPA’ as used in banking environment?
(A) Not Profitable Assets (B) Net Performing Assets
(C) Non Performing Assets (D) New Potential Accounts
Ans : (C)

22. Yakshagan is the famous dance form of the State of–
(A) Odisha (B) Karnataka
(C) Assam (D) Kerala
Ans : (B)

23. Bull fighting is the national game of–
(A) Spain (B) Italy
(C) Poland (D) Sudan
Ans : (A)

24. The expected energy of electrons at absolute zero is called–
(A) Work function (B) Potential energy
(C) Emission energy (D) Fermi energy
Ans : (D)

25. The electromagnetic waves do not transport–
(A) Charge (B) Energy
(C) Information (D) Momentum
Ans : (C)

0 comments:

Post a Comment