Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-25

General Knowledge Questions and Answers

1. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under Green Revolution in India–
(A) Maize, Black-gram, Jowar, Coffee and Tea
(B) Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize
(C) Wheat, Rice, Sugarcane, Pulses and Maize
(D) Rice, Wheat, Pulses, Oil seeds and Sugarcane
Ans : (B)

2. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in Economics?
(A) 1995 (B) 2000
(C) 1990 (D) 1998
Ans : (D)

3. The worldwide Great Depression took place in–
(A) 1929 (B) 1928
(C) 1930 (D) 1936
Ans : (C)

4. India is the largest producer and consumer of–
(A) Tea (B) Coffee
(C) Sugar (D) Paddy
Ans : (A)

5. A camera in the hands of a professional photographer is a ……….good.
(A) Intermediary (B) Consumer
(C) Capital (D) Free
Ans : (C)

6. The atmosphere has been divided into sub-spheres according to the general characteristics of temperature variations. Their number is–
(A) 5 (B) 6
(C) 7 (D) 8
Ans : (C)

7. Which one of the following is not a gland?
(A) Liver (B) Kidney
(C) Stomach (D) Pancreas
Ans : (C)

8. Who is responsible to collect the Service Tax?
(A) Income Tax Department (B) Postal Department
(C) Central Excise Department (D) Commercial Tax Department of the State/Union Territory
Ans : (C)

9. Which of the following countries had shown interest in purchasing nuclear reactors from India ? (The efforts are/were being made to finalise the deal) ?
(A) Russia (B) China
(C) Turkey (D) Kazakhstan
Ans : (D)

10. Which of the following countries has launched a new index–Comparative Rating Index of Sovereigns (CRIS) ?
(A) USA (B) India
(C) China (D) Japan
Ans : (B)

11. A hot object loses heat to its surroundings in the form of heatradiation. The rate of loss of heat depends on the–
(A) temperature of the object
(B) temperature of the surroundings
(C) temperature difference between the object and its surroundings
(D) average temperature of the object and its surroundings
Ans : (D)

12. The mirror used for the headlight of a car is–
(A) spherical concave (B) plane
(C) cylindrical (D) parabolic concave
Ans : (D)

13. An iron ball and a wooden ball of the same radius are released from a height ‘H’ in vacuum. The time taken to reach the ground will be–
(A) more for the iron ball (B) more for the wooden ball
(C) equal for both (D) in the ratio of their weights
Ans : (C)

14. Which one among the following waterborne diseases is not caused by a bacteria?
(A) Cholera (B) Typhoid
(C) Bacillary dysentery (D) Hepatitis A
Ans : (D)

15. The process of conventional earlobe piercing does not lead to bleeding. This is because the–
(A) heart does not supply blood to earlobes
(B) cartilage found in earlobe has lesser blood supply unlike other body parts
(C) earlobes consist of dead non dividing tissue
(D) needle used for ear piercing is sterilised
Ans : (B)

16. To which group of blood a universal recipient belongs ?
(A) A group (B) B group
(C) O group (D) AB group
Ans : (D)

17. The normal body temperature of human beings is–
(A) 96. 4ºF (B) 97.4ºF
(C) 98. 4ºF (D) 99.4ºF
Ans : (C)

18. Columba livia is the scientific name of–
(A) Pigeon (B) Snake
(C) Rabbit (D) Shark
Ans : (A)

19. Bones are pneumatic in–
(A) Fishes (B) Amphibians
(C) Reptiles(D) Birds
Ans : (D)

20. Name the process of production of energy in the Sun–
(A) Nuclear fission (B) Radioactivity
(C) Nuclear fusion (D) Ionization
Ans : (C)

21. Who has won the recent Africa Open Golf tide ?
(A) Louis Oosthuizen (B) Van der Walt
(C) Retief Goosen (D) Jaco Van Zyl
Ans : (A)

22. Who is the Governor of Andhra Pradesh?
(A) E.S.L. Narasimham (B) Kiran Kumar Reddy
(C) Y.S.R. Reddy (D) Jalagam Vengala Rao
Ans : (A)

23. Who has inaugurated NCC Republic Day Camp 2012 ?
(A) Hamid Ansari (B) Pratibha Patil
(C) Mira Kumar (D) Manmohan Singh
Ans : (A)

24. Who is the Chairman of SAIL ?
(A) C. S. Verma (B) C. Rangarajan
(C) P. Chidambaram (D) Veerappa Moily
Ans : (A)

25. Kisan Ghat is the memorial ground of which political leader ?
(A) Chaudhary Charan Singh (B) Jagjivan Ram
(C) Jayaprakash Narayan     (D) Rajendra Prasad
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment