Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-41

General Knowledge Questions and Answers

1. Which Sikh Guru was tortured and killed on the directions of Aurangzeb?
(A) Teg Bahadur (B) Arjan Dev
(C) Ram Das (D) None of these
Ans : (A)

2. ‘BRIC’ which was the Organisation of 4 nations namely Brazil, Russia, India and China has now become ‘BRICS’. Which is the fifth nation included in it ?
(A) South Korea (B) Sri Lanka
(C) Singapore (D) South Africa
Ans : (D)

3. Which of the two planets listed below are nearer to the Sun than the Earth ?
(A) Jupiter and Mercury (B) Neptune and Venus
(C) Mars and Saturn (D) Venus and Mercury
Ans : (D)

4. What does the letter ‘L’ denote in term ‘LAF’ as referred every now and then in relation to monetary policy of the RBI?
(A) Liguidity (B) Liability
(C) Leveraged (D) Longitudinal
Ans : (A)

5. BP Plc which was in news recently is a major international company in the field of–
(A) Heavy Machinery (B) Oil exploration & processing
(C) Atomic Energy (D) Information Technology
Ans : (B)

6. Carbon dioxide is called a greenhouse gas because–
(A) its concentration remains always higher than other gases. (B) it is used in photosynthesis.
(C) it absorbs infrared radiation. (D) it emits visible radiation.
Ans : (C)

7. The fossil of Archaeopteryx represents the evidence of origin of–
(A) birds from reptiles (B) mammals from reptiles
(C) reptiles from amphibians (D) mammals from birds
Ans : (A)

8. When the productive capacity of the economic system of a State is inadequate to create sufficient number of jobs, it is called–
(A) seasonal unemployment. (B) structural unemployment.
(C) disguised unemployment. (D) cyclical unemployment.
Ans : (D)

9. Which one of the following is not a Millennium Development Goal of the United Nations?
(A) Eradicate extreme poverty (B) Reduce birth rate and death rate
(C) Improve maternal health (D) Promote gender equality
Ans : (B)

10. Fiscal policy in India is formulated by–
(A) the Reserve Bank of India (B) the Planning Commission
(C) the Finance Ministry (D) the Securities and Exchange Board of India
Ans : (B)

11. The difference between isotopes of an element is due to the presence of a different number of–
(A) protons (B) neutrons
(C) electrons (D) photons
Ans : (B)

12. The increasing abundance of greenhouse gases in the atmosphere has led to the following effects except–
(A) Global warming (B) Depletion of ozone layer in the stratosphere
(C) Oxygen fertilisation effect (D) Carbon dioxide fertilisation effect
Ans : (C)

13. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution?
(A) Diesel (B) Kerosene
(C) Hydrogen (D) Coal
Ans : (C)

14. Minamata epidemic that caused several deaths in Japan in 1965 occurred due to pollution in water by–
(A) Lead (B) Mercury
(C) Fluoride (D) DDT
Ans : (B)

15. Ozone affects human health by causing severe pulmonary edema at a concentration of–
(A) 0.2 ppm (B) 0.3 ppm
(C) 3.0 ppm (D) 9.0 ppm
Ans : (D)

16. PVC is obtained by the polymerisation of–
(A) Propene (B) Vinyl chloride
(C) Styrene (D) Acetylene
Ans : (B)

17. To eliminate the glare of headlights in motor cars–
(A) polaroids are used (B) glass prisms are used
(C) thin films are used (D) filters are used
Ans : (A)

18. The substances which have infinite electrical resistance are called–
(A) insulators (B) condensers
(C) conductors (D) resistors
Ans : (A)

19. The headquarters of International Atomic Energy Agency is located at–
(A) Geneva (B) Washington
(C) Vienna (D) Sydney
Ans : (C)

20. Stainless steel is an alloy of–
(A) iron, chromium and nickel (B) iron, chromium and carbon
(C) iron, carbon and zinc (D) iron, zinc and manganese
Ans : (A)

21. Precipitation takes place when–
(A) the sky is overcast with clouds
(B) temperature of moisture in air suddenly increases
(C) temperature of moisture in air sharply decreases
(D) winds begin to blow in a circular motion
Ans : (C)

22. The latitude of a point on the Earth’s surface is the angular distance of that point measured at–
(A) the centre of the Earth (B) the north pole
(C) the south pole (D) a specific point on the equator
Ans : (A)

23. Which of the following is the largest Gulf in the world ?
(A) Gulf of Aden (B) Gulf of Guinea
(C) Persian Gulf (D) Gulf of Mexico
Ans : (D)

24. Which of the following States accounts for the largest share of industrial growth and capital investment?
(A) Maharashtra (B) Tamil Nadu
(C) Uttar Pradesh (D) West Bengal
Ans : (A)

25. In which State are the Gir forests located?
(A) Assam (B) Gujarat
(C) Himachal Pradesh (D) Maharashtra
Ans : (B)

0 comments:

Post a Comment