Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-27

General Knowledge Questions and Answers

1. In which session of the Indian National Congress was the “Poorna Swaraj” resolution adopted ?
(A) Belgaum Session in 1924 (B) Lahore Session in 1929
(C) Karachi Session in 1931 (D) Lucknow Session in 1916
Ans : (B)

2. The school of arts developed during the Kushan Period with the mixture of Indian and Greek style is known as–
(A) Persian art (B) Gandhara art
(C) Mughal art (D) Kushan art
Ans : (B)

3. Where was Christopher Columbus from ?
(A) Genoa (B) Spain
(C) Portugal (D) Venice
Ans : (A)

4. Which of the following micro-organisms is used in milk curdling ?
(A) Leuconostoc (B) Bacillus
(C) Lactobacillus (D) Acetobacter
Ans : (C)

5. Which of the following is present in Chlorophyll molecule ?
(A) Mg (B) Fe
(C) K (D) Mn
Ans : (A)

6. India got Olympic 2012 berth in Hockey after defeating which of the following countries in qualifying rounds held in February 2012 ?
(A) Pakistan (B) France
(C) Spain (D) England
Ans : (B)

7. Who among the following won the Australian Open 2012, Men’s Singles title ?
(A) David Ferrer (B) Rafael Nadal
(C) Novak Djokovic (D) Leander Paes
Ans : (C)

8. Who among the following won the Best Actress Award in 57th Filmfare Awards Function held in January 2012 ?
(A) Vidya Balan (B) Priyanka Chopra
(C) Parineeti Chopra (D) Rani Mukherjee
Ans : (A)

9. Anup Jalota who was awarded Padrm Shri in 2012, is a well-known–
(A) industrialist (B) medical professional
(C) social worker (D) playback singer
Ans : (D)

10. The members of the Rajya Sabha are elected for a period of
(A) 4 years (B) 5 years
(C) 6 years (D) 2 1/2 years
Ans : (C)

11. Which of the following group is present in animal cells?
(A) Mitochondria, Cell membrane, Cell wall, Cytoplasm
(B) Chloroplasts, Cytoplasm, Vacuole, Nucleus
(C) Nucleus, Cell membrane, Mitochondria, Cytoplasm
(D) Vacuole, Cell membrane, Nucleus, Mitochondria
Ans : (C)

12. Which one among the following statements is correct?
In digestive system of living organisms–
(A) glucose is broken down into glycerol
(B) glucose is converted into glycogen
(C) glucose is broken down into carbon dioxide and water
(D) proteins are broken down into amino acids
Ans : (D)

13. Which one among the following rocks does not belong to the same group?
(A) Shale (B) Limestone
(C) Slate (D) Sandstone
Ans : (C)

14. The Deccan Trap Formation was caused by–
(A) Shield eruption    (B) Composite eruption
(C) Caldera eruption  (D) Flood basalt eruption
Ans : (D)

15. A body weighs 5 kg on equator. At the poles it is likely to weigh–
(A) 5 kg (B) less than 5 kg but not zero
(C) 0 kg (D) more than 5 kg
Ans : (D)

16. Where is National Chemical Laboratory (NCL) located?
(A) Chandigarh (B) Bhavnagar
(C) Pune (D) Panaji
Ans : (C)

17. The metals commonly used for electroplating are–
(A) Gold, Sodium & Chromium (B) Chromium, Copper & Nickel
(C) Nickel, Lead & Chromium (D) Gold, Sodium & Potassium
Ans : (B)

18. Which of the following in automobile exhaust can cause cancer?
(A) Oxides of nitrogen (B) Carbon monoxide
(C) Lead (D) Polyclinic hydrocarbons
Ans : (B)

19. Bleaching powder is used in drinking water as a/an–
(A) disinfectant (B) antibiotic
(C) antiseptic (D) coagulant
Ans : (A)

20. Gamma rays have greatest similarity with–
(A) α-rays (B) β-rays
(C) X-rays (D) U.V.-rays
Ans : (C)

21. Slogan ‘Applying Thought’ is used by?
(A) TCS (B) Wipro
(C) Infosys (D) Mahindra Satyam
Ans : (B)

22. What was the approximate pay package (equivalent in Rs.) of Apple CEO Tim Cook drawn in 2011 ?
(A) 2000 Cr (B) 800 Cr
(C) 100 Cr (D) 500 Cr
Ans : (A)

23. Which among the following is also known as a pacific Rim Trade Group?
(A) Marcosur (B) ASEAN
(C) APEC (D) OPEC
Ans : (C)

24. As the height above sea level increases, the temperature–
(A) also increases (B) decreases
(C) first decreases and then increases (D) change of height has no effect on temperature
Ans : (B)

25. ‘Tranquility Base’ is situated on the surface of–
(A) Moon (B) Mars
(C) Jupiter (D) Saturn
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment