Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-3

General Knowledge Questions and Answers

 1. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement?
(A) Lord Irwin (B) Lord Mountbatten
(C) Lord Wavell (D) Lord Linlithgow
Ans : (D)

2. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923 ?
(A) G. K. Gokhale (B) B. G. Tilak
(C) Chittaranjan Das (D) M. K. Gandhi
Ans : (C)

3. What is the first sermon of Buddha called as ?
(A) Mahaparinirvansutta (B) Brahmajalasutta
(C) Dhammachakkapabattanasutta (D) Kachchayanagottasutta
Ans : (C)

4. From which of the following banks did Madan Mohan Malaviya take loans for financing “The Hindustan Times” ?
(A) State Bank of India (B) Punjab National Bank
(C) Bank of Maharashtra (D) Bank of Baroda
Ans : (B)

5. Who wrote the book “Why Socialism” ?
(A) Jayaprakash Narayan (B) Mahatma Gandhi
(C) Acharya Narendra Dev (D) M .N. Roy
Ans : (A)

6. An online discussion group that allows direct “live” communication is known as–
(A) Webcrawler (B) chat group
(C) regional service provider (D) hyperlink
Ans : (B)

7. Which of the following is a program that uses a variety of different approaches to identify and eliminate spam ?
(A) Directory search (B) Anti-spam program
(C) Web server (D) Web storefront creation package
Ans : (B)

8. Connection or link to other documents or Web Pages that contain related information is called–
(A) dial-up (B) electronic commerce
(C) hyperlink (D) e-cash
Ans : (C)

9. Which of the following is a programming language for creating special programs like applets ?
(A) Java (B) cable
(C) domain name (D) Net
Ans : (A)

10. The system unit–
(A) coordinates input and output devices (B) is the container that houses electronic components
(C) is a combination of hardware and software (D) controls and manipulates data
Ans : (C)

11. Which of the following was used as a chemical weapon in the First World War?
(A) Mustard gas (B) Water gas
(C) Hydrogen cyanide (D) Carbon monoxide
Ans : (A)

12. The basis of European Union began with the signing of–
(A) Maastricht Treaty (B) Treaty of Paris
(C) Treaty of Rome (D) Treaty of Lisbon
Ans : (A)

13. National income ignores–
(A) sales of a firm. (B) salary of employees.
(C) exports of the IT sector. (D) sale of land.
Ans : (D)

14. What are G. arboreum, G. herbaceum, G. hirsutum and G. barbadense, whose all the four species are cultivated in India ? (G = Gossypium)
(A) Species of wool (B) Species of cotton
(C) Species of silk (D) Species of jute
Ans : (B)

15. The soil formed by wind dust in and around hot deserts is called–
(A) silty soil (B) loamy soil
(C) sandy soil (D) loess soil
Ans : (D)

16. Who was chosen unanimously as the President of India ?
(A) K. R. Narayanan (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) Dr. S. Radhakrishnan (D) Neelam Sanjiva Reddy
Ans : (D)

17. The Constitution of India was passed by the Constituent Assembly on–
(A) 26th November, 1949 (B) 26th January, 1949
(C) 17th October, 1949 (D) 14th November, 1949
Ans : (A)

18. The power to decide an election petition is vested in the–
(A) High Court (B) Election Commission
(C) Parliament (D) Supreme Court
Ans : (A)

19. The 1857 Mutiny failed mainly because–
(A) of lack of planning and leadership (B) it was premature
(C) the British got French support (D) the British numbered more.
Ans : (A)

20. The Story of ‘My Experiments with Truth’ is the autobiography of–
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Mahatma Gandhi
(C) Lala Lajpat Rai (D) Gopal Krishna Gokhale
Ans : (B)

21. In India, National Income estimates are prepared by–
(A) National Development Council (B) Central Statistical Organisation
(C) National Sample Survey Organisation (D) Planning Commission
Ans : (B)

22. Employment in Agriculture comes under–
(A) Services Sector (B) Semi-organised Sector
(C) Organised Sector (D) Unorganised Sector
Ans : (D)

23. Which of the following methods is effective in controlling Balance of Payments (BoP)?
(A) Abolition of Export Duties (B) Tourism Development
(C) Devaluation (D) Foreign Direct Investment
Ans : (C)

24. Provisions relating to Panchayati Raj can be found in which Schedule of the Indian Constitution ?
(A) 10(B) 11
(C) 7 (D) 9
Ans : (B)

25. The first battle of Panipat took place in the year–
(A) 1527 A.D. (B) 1528 A.D.
(C) 1525 A.D. (D) 1526 A.D.
Ans : (D)

0 comments:

Post a Comment