Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-34

General Knowledge Questions and Answers

1. Sanjukta Panigrahi was famous for the dance–
(A) Kathak (B) Manipuri
(C) Odissi (D) Bharatnatyam
Ans : (C)

2. Which Indian batsman announced his retirement from International Cricket on August 18, 2012 ?
(A) Saurav Ganguly (B) Sachin Tendulkar
(C) V.V.S. Laxman (D) Virat Kohli
Ans : (C)

3. “Consumer Electronic Imaging Fair 2013” formally known as “Photo Fair” was organised during January 2013 at–
(A) Kolkata (B) Chennai
(C) Delhi (D) Mumbai
Ans : (C)

4. Who is the brand ambassador of NOKIA Phones in India ?
(A) Shah Rukh Khan (B) Aamir Khan
(C) Abhishek Bachchan (D) M.S. Dhoni
Ans : (A)

5. Which are the rivers that originate from the Mansarovar region ?
(A) Narmada, Tapti, Beas (B) Indus, Sutlej, Brahmaputra
(C) Godavari, Krishna, Cauvery (D) Ganges, Yamuna, Hooghly
Ans : (B)

6. Ms. Christine Lagarde is the–
(A) Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) (B) President, World Bank
(C) Secretary General of UNO (D) Foreign Minister of Russia
Ans : (A)

7. Which of the following terms is used in the game of Football ?
(A) Baseline (B) Chop
(C) Back Pass (D) Drop Shot
Ans : (C)

8. Which of the following is a Public Sector Undertaking ?
(A) AXIS Bank (B) Reliance Power
(C) Hindustan Motors (D) Indian Oil Corporation Ltd.
Ans : (D)

9. Ms. Hillary Clinton who was on a visit to India in May 2012 is the Secretary of State of–
(A) Britain (B) France
(C) USA (D) Germany
Ans : (C)

10. The 6th World Water Forum was organised in March 2012 in–
(A) London (B) Tokyo
(C) Perth (D) Marseilles
Ans : (D)

11. The grassland region of South Africa is known as–
(A) Selvas (B) Downs
(C) Veldt (D) Llanos
Ans : (C)

12. In India, the Tropical Savanah (AW) type of climate prevails largely in–
(A) Rajasthan desert region (B) Peninsular plateau region
(C) Jammu & Kashmir region (D) North-Eastern region
Ans : (B)

13. The Nokrek biosphere reserve is located in–
(A) Arunachal Pradesh (B) Assam
(C) Sikkim (D) Meghalaya
Ans : (D)

14. Where is Aghil Pass located?
(A) Nepal Himalayas (B) Sikkim Himalayas
(C) Eastern Himalayas (D) Trans Himalayas
Ans : (D)

15. Gross Domestic Product is the monetary value of–
(A) stock of goods and services (B) all final goods and services produced in a year
(C) goods produced for the market only (D) goods produced for the market and for self consumption
Ans : (B)

16. ‘Yang in Yin’ formed the basis of Chinese–
(A) Medicine (B) Philosophy
(C) Religion (D) Astronomy
Ans : (B)

17. Virgin Forest are located in–
(A) Assam (B) Gujarat
(C) Kerala (D) Mizoram
Ans : (C)

18. The State contributes 70% of India’s coffee and silk. Name this state–
(A) Karnataka (B) Assam
(C) Rajasthan (D) Punjab
Ans : (A)

19. Who is the first Indian woman to have won a medal at the Olympic games?
(A) Sania Mirza (B) Saina Nehwal
(C) PT Usha (D) Kranam Malleswari
Ans : (D)

20. Which of the following formulae could be used for calculating the per capita income of a country?
(A) Total family income / Number of family members
(B) National income / Total population
(C) Total income of various industries / Total Numbers of industrial workers
(D) Total Government Revenue / Total population
Ans : (B)

21. The most abundant element in the human body is–
(A) Iron (B) Oxygen
(C) Carbon (D) Nitrogen
Ans : (B)

22. In which one of the following Union Territories do the people of the Onge tribe live?
(A) Andaman and Nicobar Islands (B) Daman and Diu
(C) Dadar and Nagar Haveli (D) Lakshadweep
Ans : (A)

23. Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India?
(A) It contains the scheme of the distribution of powers between the union and states
(B) It allocates seats in the council of states
(C) It contains the languages listed in the constitution
(D) It contains the provisions regarding the administration of tribal areas
Ans : (B)

24. Who among the following is well known as an exponent of flute?
(A) Madhup Mudgal (B) Shafaat Ahmad
(C) Ronu Mazumdar (D) Debu Choudhari
Ans : (C)

25. Kuril Island is under territorial dispute between which countries–
(A) Japan and Russia (B) South Korea and North Korea
(C) Japan and South Korea (D) Japan and North Korea
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment