Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-26

General Knowledge Questions and Answers

1. Which among the following movements was not led by Mahatma Gandhi ?
(A) Swadeshi Movement (B) Non-Cooperation Movement
(C) Civil Disobedience Movement (D) Quit India Movement
Ans : (A)

2. Name the Commander of the Arab army who conquered Sindh–
(A) Qutbuddin Aibak (B) Allauddin Khilji
(C) Muhammad bin Qasim (D) Al Hazzaz
Ans : (C)

3. Who was the chairperson of the Chinese Communist Party at the time of liberation of China ?
(A) Deng Xiaoping (B) Mao Zedong
(C) Liu Shaoqi (D) Zhou En-lai
Ans : (B)

4. Who was regarded by Gandhiji as his political Guru ?
(A) Bipin Chandra Pal (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Lala Lajpat Rai
Ans : (C)

5. Which one of the following is not an All India Service ?
(A) Indian Forest Service (B) Indian Administrative Service
(C) Indian Police Service (D) Indian Foreign Service
Ans : (D)

6. Which of the following is the literacy rate in India as per new data released by the Census Commission ? About
(A) 60% (B) 68%
(C) 70% (D) 75%
Ans : (D)

7. Which of the following countries in India’s neighbourhood has agreed that Indians staying in the border areas will be allowed to visit up to 16 km. inside its boundary without obtaining visa/permits?
(A) Bangladesh (B) Nepal
(C) China (D) Myanmar
Ans : (D)

8. Sheikh Hasina who was on a two-day visit to Tripura in January 2012, is the present–
(A) President of Bangladesh (B) Prime Minister of Bangladesh
(C) President of Indonesia (D) Prime Minister of Indonesia
Ans : (B)

9. Who among the following is designated as the next Army General of India and will take charge in July 2012 ?
(A) Gen. V. K. Singh (B) Gen. Bikram Singh
(C) Gen. Deepak Kapoor (D) Gen. Joginder J. Singh
Ans : (B)

10. Who among the following is the Minister of Foreign Affairs of India at present ?
(A) Dr. Manmohan Singh (B) Shri Kapil Sibal
(C) Shri Kamal Nath (D) Shri S. M. Krishna
Ans : (D)

11. After entering the human body through mosquito bite, the malarial parasite (plasmodium) shows initial multiplication in–
(A) Spinal chord (B) Blood
(C) Liver (D) Spleen
Ans : (C)

12. Which one among the following parts of blood carries out the function of body defence ?
(A) Platelets (B) White Blood Cells
(C) Haemoglobin  (D) Red Blood Cells
Ans : (B)

13. Which one among the following is not included in the major clinical sign as a case definition of AIDS in children < 12 years of age?
(A) Persistent cough for more than 1 month (B) Loss of weight
(C) Chronic diarrhoea (D) Prolonged fever
Ans : (A)

14. Polio disease is caused by–
(A) Bacteria (B) Fungi
(C) Virus (D) Worm
Ans : (C)

15. Which one among the following is the hardest part of our body?
(A) Skull bones of head (B) Thumb nails
(C) Enamel of teeth (D) Spinal vertebra
Ans : (C)

16. A spherical ball made of steel when dropped in mercury container will–
(A) sink in mercury (B) will be on the surface of mercury
(C) will be partly immersed in mercury (D) will dissolve in mercury
Ans : (C)

17. The sounds having a frequency of 20 Hertz to 20,000 Hertz are known as–
(A) Audible sounds (B) Ultrasonics
(C) Infrasonics (D) Megasonics
Ans : (A)

18. Eclipses occur due to which optical phenomena?
(A) Reflection  (B) Refraction
(C) Rectilinear propagation (D) Diffraction
Ans : (C)

19. Which of the following produces highest amount of energy upon oxidation?
(A) Protein (B) Fat
(C) Glucose (D) An alkane
Ans : (C)

20. Pure water is bad conductor of electricity because it is–
(A) feebly ionized (B) not volatile
(C) a very good solvent
(D) a non-polar solvent
Ans : (A)

21. Who was the first Indian scientist to become the Member of Parliament ?
(A) Vikram Sarabhai (B) Sir C. V. Raman
(C) Meghnad Saha(D) S. Chandrasekhar
Ans : (C)

22. RBI’s action to reduce CRR would–
(A) increase stress on money markets.
(B) decrease stress on money markets.
(C) warrant banks to invest more in government securities.
(D) warrant increase in interest rates by banks.
Ans : (B)

23. Which among the following has been discontinued after the Cabinet decision on small saving schemes?
(A) National Savings Certificates (B) Kisan Vikas Patras
(C) Monthly Income Schemes (D) Recurring Deposit Schemes
Ans : (B)

24. Which among the following organised the annual India Economic Summit in India ?
(A) FICCI (B) CII
(C) AIMA (D) World Economic Forum
Ans : (B)

25. Interest payable on Savings Bank Accounts in India is–
(A) not regulated. (B) regulated by RBI.
(C) regulated by State Governments. (D) regulated by Central Government.
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment