Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-28

General Knowledge Questions and Answers

1. The busiest rail section in respect to goods transportation is–
(A) Kolkata – Chennai section
(B) Delhi– Mumbai section
(C) Mumbai – Chennai section
(D) Delhi – Kolkata section
Ans : (D)

2. The Tropic of Cancer does not pass through–
(A) Nepal (B) Bangladesh
(C) China (D) Myanmar
Ans : (A)

3. The country in East Asia which is most conspicuous for its decreasing population growth since 1981 is–
(A) Thailand (B) China
(C) Japan (D) South Korea
Ans : (B)

4. The Sethusamudram Ship Canal Project (SSCP) is supposed to reduce the distance between Chennai and Tuticorin by………. nautical miles.
(A) 434 (B) 243
(C) 305 (D) 361
Ans : (A)

5. Cities with population from one to five million are called–
(A) Million City (B) Metropolitan
(C) Cosmopolitan (D) Conurbation
Ans : (B)

6. Who represented India in 17th Summit of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) held in November 2011 in Maldives?
(A) Smt. Pratibha Patil (B) Smt. Sonia Gandhi
(C) Dr. Manrnohan Singh (D) Shri Pranab Mukherjee
Ans : (C)

7. Which of the following rivers remains in India throughout its journey from its source to the point of merger with another river ?
(A) Beas (B) Chenab
(C) Jhelum (D) Ravi
Ans : (A)

8. Which among the following agencies/organisations will act as Regulator of Micro-finance Institutions in India?
(A) RBI (B) NABARD
(C) SIDBI (D) SEBI
Ans : (B)

9. The 3rd Summit of BRICS was organised in 2011 in–
(A) China (B) India
(C) Brazil (D) South Africa
Ans : (A)

10. Which of the following days is observed as ‘World Population Day’ every year?
(A) 11th March (B) 11th July
(C) 11th August (D) 10th January
Ans : (B)

11. The polarity of an unmarked horse shoe magnet can be determined by using–
(A) a charged glass rod (B) a magnetic compass
(C) an electroscope (D) another unmarked bar magnet
Ans : (B)

12. Which of the following Himalayan ranges is the lowest in height ?
(A) Himadri (B) Siwalik
(C) Purvachal (D) Himachal
Ans : (B)

13. Which one among the following monuments was earlier known as ‘All India War Memorial’ ?
(A) Gateway of India (B) India Gate
(C) Charminar (D) Lal Quila
Ans : (B)

14. Normally the Parliament can legislate on the subjects enumerated in–
(A) the Union List (B) the Concurrent List
(C) the State List (D) the Union as well as the Concurrent List
Ans : (D)

15. In which region of India did the dance form ‘Mohiniattam’ develop?
(A) Manipur (B) Kerala
(C) Tamil Nadu (D) Odisha
Ans : (B)

16. In the absence of ozone layer, which rays will enter into atmosphere?
(A) Infrared (B) Visible
(C) Ultraviolet (D) X-xays
Ans : (C)

17. Where are programs and data to be used by the computer available?
(A) Processing Unit (B) Output
(C) Storage (D) Input
Ans : (C)

18. In HTML, and tags display the enclosed text in–
(A) black colour (B) background
(C) bold (D) bright
Ans : (C)

19. Who invented chloroform as anaesthetic ?
(A) James Simpson (B) Edward Jenner
(C) Alexander Fleming (D) Christian Barnard
Ans : (A)

20. The Nobel Prize for Chemistry for the year 2011 has been awarded to–
(A) Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt & Adam G. Riess
(B) Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann & Ralph M. Steinman
(C) Christopher A. Sims & Thomas J. Sargent
(D) Dan Schechtman
Ans : (D)

21. Which of these political leaders won the Nobel Prize for Literature?
(A) Benito Mussolini (B) Woodrow Wilson
(C) Winston Churchill (D) William Gladstone
Ans : (C)

22. Who was the Danish Anatomist, whose 374th Birth Anniversary was celebrated on Jan 11 and was widely regarded as the Father of Geology ?
(A) Nicholas Steno (B) Jon Hronsky
(C) Joannes Janssonius (D) Johan Huizinga
Ans : (A)

23. What is the real name of the fictional character ‘Winnie-the-Pooh’ ?
(A) Edward Bear (B) Christopher Robin
(C) A. A. Milen (D) None of these
Ans : (C)

24. What is the name of the tallest bridge in the world ?
(A) Baluarte, Mexico (B) London Bridge, Arizona
(C) Golden Gate Bridge, California (D) Brooklyn Bridge, New York
Ans : (A)

25. Who is the Director of Agni-IV Missile?
(A) Tessy Thomas (B) Avinash Chander
(C) A.P.J. Abdul Kalam (D) S. K. Sharma
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment