Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-16

General Knowledge Questions and Answers

1. Give the full form of WPI–
(A) World Population Index (B) Wholesale Price Index
(C) World Price Index (D) Wholesale Production Index
Ans : (B)

2. Who amongst the following actors has never won an Oscar for the Best Actor in a Hollywood film?
(A) Al Pacino (B) Jack Nicholson
(C) Daniel Day Lewis (D) Leonardo Di Caprio
Ans : (D)

3. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the–
(A) Consolidated Fund of India (B) Consolidated Fund of the State
(C) Contingency Fund of India (D) Contingency Fund of the State
Ans : (B)

4. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shahjahan (D) Aurangzeb
Ans : (B)

5. Who took over the chairmanship of the Tata Group ?
(A) Azim Premji (B) Cyrus Mistry
(C) Ratan Tata (D) Adi Misry
Ans : (B)

6. Banks in our country normally publicise that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of–
(A) Minors   (B) Married women
(C) Senior citizens (D) Government employees
Ans : (C)

7. Largest shareholder (in percentage shareholding) of a nationalised bank is–
(A) RBI (B) NABARD
(C) LICI (D) Government of India
Ans : (D)

8. USA has asked India to reduce its dependence on crude oil supply from which of the following countries which is also a member of the OPEC ?
(A) Venezuela (B) Iraq
(C) Libya (D) Iran
Ans : (D)

9. Which of the following is the most’ essential financial service which should be provided to the poor people to bring them in the network of financial inclusion?
(A) Insurance for life
(B) Investment plan for future
(C) Pension for old age
(D) A bank account where he/she can save small amount
Ans : (D)

10. Who among the following is the President of a country at present ?
(A) Rupert Murdoch (B) Ban Ki-moon
(C) Yoshihiko ode (D) Nicolas Sarkozy
Ans : (D)

11. The year 2011 was the centenary year for which one of the following policy-making bodies of the Government of India in scientific research and development ?
(A) ISRO (B) ICAR
(C) ICMR (D) CSIR
Ans : (C)

12. In the year 2011, NASA launched a mission to study the Moon from ‘crust to core’ through its–
(A) Gravity Recovery and Interior Laboratory
(B) Fast Auroral Snapshot Explorer Spacecraft
(C) Ultraviolet Spec troscopic Explorer Spacecraft
(D) Transition Region and Coronal Explorer Spacecraft
Ans : (A)

13. In the year 2011, a scientist from USA discovered ‘BISIN’, which–
(A) is a natural preservative and can extend food’s life for several years. (B) can insulate cells of brain.
(C) claims for fastest prevention of bacterial infection. (D) is a distant galaxy.
Ans : (A)

14. In the year 2011, a missile named ‘PRAHAR’, developed by DRDO, was test-fired, This is a–
(A) short-range surface to air missile. (B) long-range surface to air missile.
(C) short-range surface to surface missile. (D) long-range surface to surface missile.
Ans : (C)

15. Which one of the following statements is correct?
(A) All proteins are enzymes (B) All enzymes are proteins
(C) None of the enzymes is protein (D) None of the proteins is enzyme
Ans : (B)

16. If saving exceeds investment, the national income will–
(A) rise (B) fluctuate
(C) fall (D) remain constant
Ans : (C)

17. ‘Teratali’ is the folk dance of–
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan (D) Haryana
Ans : (C)

18. UN Day is celebrated on–
(A) October, 24 (B) January, 24
(C) June, 24 (D) September, 24
Ans : (A)

19. What are the blood corpuscles that help to build up resistance against diseases?
(A) Monocytes (B) Neutrophils
(C) Leucocytes (D) Lymphocytes
Ans : (C)

20. What is the chromosome number in a human ovum ?
(A) 24 (B) 46
(C) 48 (D) 50
Ans : (B)

21. Kaziranga Wild Life Sanctuary is in the State of–
(A) Bihar (B) Tamil Nadu
(C) Assam (D) Kerala
Ans : (C)

22. Resin is extracted from–
(A) Papaya (B) Pine
(C) Rubber (D) Banyan
Ans : (B)

23. A common plant found in tropical rainforest is–
(A) Pine (B) Eucalyptus
(C) Orchid (D) Fir
Ans : (C)

24. Which of the following vitamins is necessary for clotting of blood ?
(A) K (B) C
(C) A (D) B
Ans : (A)

25. Influenza virus contains–
(A) RNA only (B) DNA only
(C) Both RNA and DNA in equal proportion. (D) DNA with very small proportion of RNA.
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment