Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-2

General Knowledge Questions and Answers

1. Who among the following enjoys the rank of Cabinet Minister in Union Cabinet?
(A) Deputy Chairman of Planning Commission
(B) Judge of Supreme Court
(C) Secretary to Government of India
(D) Political Advisor to PM
Ans : (A)

2. Who gave the title of ‘Mahamana’ to Madan Mohan Malaviya ?
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Dadabhai Nauroji
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Mahatma Gandhi
Ans : (D)

3. The vacancy of the office of the President must be filled within–
(A) 3 months(B) 6 months
(C) 12 months (D) 1 month
Ans : (B)

4. In which part of the Indian Constitution, the Fundamental Duties are enshrined?
(A) IV (B) IV-A
(C) IV-B(D) V
Ans : (B)

5. Who described the Government of India Act, 1935 as a new charter of bondage?
(A) B. R. Ambedkar (B) Mahatma Gandhi
(C) Rajendra Prasad (D) Pt. Jawaharlal Nehru
Ans : (D)

6. Union Cabinet passed a Rs. 7000 crore project to cleanup which of the following rivers in India ?
(A) Narmada (B) Ravi
(C) Ganga (D) Chambal
Ans : (C)

7. As per estimates of the Planning Commission of India the target growth rate of 12th Five-Year Plan is set to
(A) 7 to 8% (B) 8.0% to 8.5%
(C) 9% to 9.5% (D) 10 to 10.5%
Ans : (C)

8. Cudappah ranges lie between–
(A) Godavari and Jamshedpur (B) Palar and Kauveri
(C) Godavari and Palkonda range (D) Satpura and Mohadeo-Maikal range
Ans : (C)


9. Which of the following schemes is not launched by the Ministry of Rural Development, Govt. of India ?
(A) National Old Age Pension Scheme (B) National Maternity Benefit Scheme
(C) National Family Benefit Scheme (D) Mid-Day Meal Scheme
Ans : (D)

10. Where you are likely to find an embedded operating system ?
(A) on a desktop operating system (B) on a networked PC
(C) on a network server (D) on a PDA
Ans : (D)

11. The distance between two consecutive longitudes (91°E and 92° E) at the Poles is–
(A) 0 km (B) 18 km
(C) 25 km (D) 111 km
Ans : (A)

12. Lack of atmosphere around the Moon is due to–
(A) low escape velocity of air molecule and low gravitational attraction.
(B) high escape velocity of air molecule and low gravitational attraction.
(C) low gravitational attraction only.
(D) high escape velocity of air molecule only.
Ans : (C)

13. Which of the following factors cause(s) ocean currents?
(A) Varying density of sea water (B) Varying temperature
(C) Winds (D) All of these
Ans : (D)

14. In the context of their formation, which of the following types of rocks is the most ancient?
(A) Igneous (B) Metamorphic
(C) Plutonic (D) Sedimentary
Ans : (A)

15. Two identical piano wires have same fundamental frequency when kept under the same tension. What will happen if tension of one of the wires is slightly increased and both the wires are made to vibrate simultaneously ?
(A) Noise (B) Beats
(C) Resonance (D) Non-linear effects
Ans : (B)

16. Kaziranga ational Park is situated in–
(A) Odisha (B) Gujarat
(C) Rajasthan (D) Assam
Ans : (D)

17. Who is the author of the book ‘If Cricket is Religion, Sachin is God’ ?
(A) Vijai Santhanam (B) Shyam Balasubramaniam
(C) Both (A) and (B) (D) None of the above
Ans : (C)

18. Which of the following statements is not correct about Sunder Lal Bahuguna?
(A) He is an eminent environmentalist
(B) He was awarded Padma Bhushan in 2009
(C) He started the ‘Chipko Movement’ to create awareness of deforestation
(D) He was elected to Lok Sabha from Uttarkashi in Uttarakhand
Ans : (D)

19. The three countries, in serial order, who won the highest number of Gold medals in the Beijing Olympics Games were–
(A) China, USA, Russia (B) China, USA, Germany
(C) China, Germany, Australia (D) China, Germany, USA
Ans : (A)

20. The first woman from India to be conferred the Sainthood by Pope Benedict XVI is–
(A) Sister Desouza (B) Sister Madorana
(C) Sister Alphonsa (D) Sister Nirmala
Ans : (C)

21. What is the name of the first research station established by India in the Antarctica–
(A) Dakshin Gangotri (B) Maitri
(C) Agnihotri (D) Aryabhatta
Ans : (A)

22. Who among the following was awarded Padma Vibhushan in 2011 for his exceptional and distinguished service in the field of trade and industry?
(A) Azim Premji (B) Ratan Tata
(C) S. Gopalakrishnan (D) Mecca Rafeeque Ahmed
Ans : (A)

23. The five permanent members of the U.N. Security Council are–
(A) China, France, Russia, UK and U.S.A.
(B) China, Canada, France, US.A. and Germany
(C) China, Germany, Russia, UK and U.S.A.
(D) China, Germany, U.S.A., UK and Canada
Ans : (A)

24. Which of the following States has the largest gap in male and female literacy as per 2011 Census (provisional data)?
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan (D) Kerala
Ans : (C)

25. Demand for labour is–
(A) Composite demand (B) Competitive demand
(C) Derived demand (D) Joint demand
Ans : (C)

0 comments:

Post a Comment