Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-33

General Knowledge Questions and Answers

1. Who is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (2011) ?
(A) Saina Nehwal (B) Gagan Narang
(C) M. S. Dhoni (D) Ronjon Sodhi
Ans : (D)

2. ‘White Revolution’ is related to–
(A) Milk production (B) Flood control
(C) Fish production (D) Wheat production
Ans : (A)

3. Who proposed the adage “Survival of the fittest”?
(A) William (B) Huxley
(C) Lamarck (D) Darwin
Ans : (D)

4. Who is the author of the book ‘Beyond the Lines : An Autobiography’ ?
(A) General J. J. Singh (B) Kuldip Nayar
(C) Ray Bradbury (D) Khushwant Singh
Ans : (B)

5. Which of the following Indian States has the largest concentration of Scheduled Tribes population ?
(A) Assam (B) Bihar
(C) Odisha (D) Madhya Pradesh
Ans : (D)

6. Which of the following Committees/Task Force was set up to suggest reforms in Banking Sector ?
(A) Task Force on Infrastructure (B) Narasimham Committee
(C) Rajinder-Sachar Committee (D) Swaminathan Committee
Ans : (B)

7. Pranab Mukherjee won the Presidential election against–
(A) P. A. Sangma (B) Pratibha Pail
(C) Hamid Ansari (D) A. P. J. Abdul Kalam
Ans : (A)

8. What is the full form of SEBI ?
(A) Secured Economy Bureau of India (B) Small Economy Based Investment
(C) Securities and Exchange Board of India (D) Severe Ecological Balance and Internet
Ans : (C)

9. Which of the following is the Capital of Australia?
(A) Perth (B) Sydney
(C) Hobart (D) Canberra
Ans : (D)

10. Which of the following nations is not the member of OPEC ?
(A) Algeria (B) Iran
(C) Libya (D) France
Ans : (D)

11. In which among the following terrains the bore wells and canals can be dug easily ?
(A) Gneiss, granites and basaltic terrain of Peninsular India
(B) Rolling and dotted hilly terrain of North-East India
(C) Soft alluvium of the Northern Plains
(D) Confined aquifer below the normal water table
Ans : (C)

12. Wide range and variability in rainfall, torrential in character, reversal of winds and uncertain arrival are the characteristics of–
(A) Westerlies (B) Trade winds
(C) Monsoon (D) Anti trade winds
Ans : (C)

13. Mackeral sky is associated with cloud type–
(A) Cumulo-nimbus (B) Strata-cumulus
(C) Alto-cumulus  (D) Cirro-cumulus
Ans : (c/d)

14. The average surface temperature of the earth’s surface is–
(A) 10°C (B) 15°C
(C) 8°C (D) 5°C
Ans : (B)

15. Ferral’s law is related to deflection of–
(A) cold air-mass (B) hot air-mass
(C) monsoon air-mass (D) trade wind and ocean currents
Ans : (D)

16. India celebrated its ……….. Republic Day on January 26, 2012.
(A) 61st (B) 62nd
(C) 63rd (D) 64th
Ans : (C)

17. The weight in the revised Wholesale Price Index implemented from September 2010 is given to which of the following items ?
(A) Food items (B) Manufactured items
(C) Fuel (D) Primary articles
Ans : (D)

18. Which blood vessel in human body normally carry the amount of urea–
(A) Hepatic Vein (B) Portal Vein
(C) Dorsal Aroeta (D) Renal Vein
Ans : (B)

19. The Directive Principle of State Policy was adopted from the–
(A) Britain Constitution (B) Irish Constitution
(C) US Constitution (D) Swiss Constitution
Ans : (B)

20. Where was electricity first introduced on a commercial scale in India ?
(A) Kolkata (B) Mumbai
(C) Chennai (D) Darjeeling
Ans : (D)

21. Which of the following country won the Cricket Asia Cup 2012 ?
(A) India (B) Sri Lanka
(C) Pakistan  (D) Bangladesh
Ans : (C)

22. Mahe, which is situated on the Malabar on the Western Ghats, is a part of–
(A) Puducherry (B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra (D) Kerala
Ans : (A)

23. Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar?
(A) Ahilya Bai (B) Raja Sawai Jai Sing
(C) Rani Durgawati (D) Martanda Varma
Ans : (C)

24. The Tropic of Cancer passes through–
(A) India and Saudi Arabia (B) India and Iran
(C) Iran and Pakistan  (D) None of these
Ans : (A)

25. Who developed Hydrogen Bomb?
(A) Samuel Cohen (B) Wernher von Braun
(C) Edward Teller  (D) J. Robert Open Heimer
Ans : (C)

0 comments:

Post a Comment