Latest News  
« »
 

General Knowledge Questions and Answers | GK Questions Set-29

General Knowledge Questions and Answers

1. Master copy of genetic information is–
(A) r-RNA (B) m-RNA
(C) DNA (D) Nucleus
Ans : (C)

2. Contraceptive pills in the market contain–
(A) Herbicides (B) Antibiotics
(C) Steroid-hormones (D) Inorganic compounds
Ans : (C)

3. Nematocysts are present in–
(A) Ascaris (B) Centipede
(C) Sea anemone (D) Starfish
Ans : (C)

4. Which one out of the following helps in burning ?
(A) Carbon monoxide (B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide (D) Oxygen
Ans : (D)

5. In organic compounds, nitrogen is estimated by–
(A) Vietor-Meyer’s method (B) Liebig’s method
(C) Dumas’ method (D) Carius method
Ans : (C)

6. The 38th Summit of ‘G-8’ is being organised in which of the following countries in May 2012?
(A) Canada (B) Germany
(C) China (D) USA
Ans : (D)

7. What is the Bank Rate at present?
(A) 5% (B) 5.5%
(C) 6% (D) None of these
Ans : (D)

8. Which of the following schemes/programmes is launched to develop rural infrastrucrure in India?
(A) MG National Rural Employment Guarantee Act (B) Bharat Nirman
(C) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (D) Total Sanitation Campaign
Ans : (B)

9. Which of the following terms is not used in the field of banking and finance?
(A) Real Time Gross Settlement (B) Special Drawing Rights
(C) Ways and Means Advance (D) Amplitude
Ans : (D)

10. Who among the following is the winner of Pulitzer Prize for Literature in 2011 ?
(A) Bob Dylan (B) Hank Williams
(C) Janathan Dee (D) Jennifer Egan
Ans : (D)

11. Why did Gandhiji go to Champaran ?
(A) To launch a Saryagraha movement (B) To launch a non-cooperation movement
(C) To enquire into the grievances of the indigo cultivators (D) To fight against the zamindars
Ans : (C)

12. What is the difference in time between two places which are at a distance of 90 degree longitude from each other?
(A) 3 hours (B) 6 hours
(C) 9 hours (D) 12 hours
Ans : (B)

13. Which one among the following cities was the best producer of silk cloth under Gupta reign?
(A) Pataliputra (B) Murshidabad
(C) Ghazipur (D) Varanasi
Ans : (B)

14. Which one among the following is not correct about the cave paintings at Ajanta ?
(A) Scenes have no dividing frame and blend into each other
(B) Scenes are both religious and secular in nature
(C) The influence of the Gandhara art is seen
(D) Scenes mostly depict tales from Jatakas
Ans : (C)

15. Vice-President of India is elected by an electoral college consisting of–
(A) members of both Houses of Parliament
(B) members of Rajya Sabha only
(C) elected members of both Houses of Parliament
(D) elected members of Lok Sabha only
Ans : (A)

16. Sebastian Vettel won the Formula 1 Indian Grand Prix held at Greater Noida on October 30, 2011. This was also his ……….. win of the season.
(A) 10th (B) 11th
(C) 12th (D) 13th
Ans : (B)

17. Of which of the following States of India is Kuchipudi a dance-drama?
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh
(C) Kerala (D) Tamil Nadu
Ans : (B)

18. With which of the following was Satyajit Ray associated ?
(A) Classical dance (B) Journalism
(C) Classical music (D) Direction of films
Ans : (D)

19. Census data released on July 15, 2011 reflects that 13.48 percent urban population lives in–
(A) Uttar Pradesh (B) Bihar
(C) Maharashtra (D) Rajasthan
Ans : (C)

20. National Social Assistance Programme is aimed at providing–
(A) financial support to Scheduled Castes and Scheduled Tribes (B) old age pension to very poor
(C) insurance for the poor (D) All of the above
Ans : (D)

21. Who is the absolute owner of the luxury Tourist Train ‘Maharaja Express’ as per Delhi High Court ?
(A) IRCTC (B) Cox & Kings
(C) Thomsons (D) None of these
Ans : (A)

22. The tag line ‘Pure bhi Poora bhi’ belongs to–
(A) Reliance Petroleum (B) Indian oil
(C) Bharat Petroleum (D) IBP
Ans : (D)

23. The software named ‘Seamonkey’ is used in computer to–
(A) delete the virus infected flies (B) recover lost data
(C) browse the Internet (D) use as a media player
Ans : (C)

24. Which company has bagged the ICS national award for adopting governance practices ?
(A) ONGC (B) BEL
(C) Indian oil (D) BHEL
Ans : (A)

25. The Caspian Sea, the largest inland sea or lake in the world, is located–
(A) wholly in the Continent of Europe (B) wholly in the Continent of Asia
(C) partly in Europe and partly in Asia (D) partly in Africa and partly in Asia
Ans : (C)

0 comments:

Post a Comment