Latest News  
« »
 

Social Science Questions Quiz


Social Science Questions Quiz


1. What aspiration the doctrine of Lebensraum denotes in the foreign policy of Hitler ?
(A) Colonial expansion of Germany
(B) Membership of League of Nations for Germany
(C) To acquire labourers (workmen) for Germany
(D) Territorial expansion of Germany
Ans : (D)

2. Blue Revolution is related with—
(A) Mineral production
(B) Semi precious stones trade
(C) Fishing
(D) Food processing
Ans : (C)

3. Who appoints the Chief Election Commissioner ?
(A) President
(B) Supreme Court
(C) Prime Minister
(D) Parliament
Ans : (A)

4. GDP is the total value of …… produced during a particular year.
(A) All final goods and services
(B) All intermediate and final goods
(C) All goods and services
(D) All intermediate goods and services
Ans : (A)

5. Which country first granted universal adult franchise ?
(A) New Zealand
(B) America
(C) Germany
(D) Britain
Ans : (C)


6. State, which constituted maximum in rubber production in India, is—
(A) Kerela
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

7. In which year Mandal Commission was constituted ?
(A) 1980
(B) 1979
(C) 1977
(D) 1975
Ans : (B)

8. Which war resulted into the unification of Germany and Italy ?
(A) Crimean War, 1854
(B) The First Balkan War, 1912
(C) The battle of Sedan, 1870
(D) The battle of Sedova, 1866
Ans : (A)

9. Which African country got independence first ?
(A) Zambia
(B) Ghana (Gold Coast)
(C) South Africa
(D) Nigeria
Ans : (B)

10. ‘Himadri’ is the name, used for—
(A) Lesser Himalayas
(B) Outer Himalayas
(C) Trans Himalayas
(D) Greater Himalayas
Ans : (D)

11. Which of the following is not an essential element of a political party ?
(A) Members
(B) Money
(C) Leadership
(D) Ideology
Ans : (B)

12. Which of these is not a function of RBI ?
(A) Formulating monetary policy
(B) Deciding the value of rupee
(C) Printing Currency
(D) Maintaining minimum cash balance of commerical banks
Ans : (B)

13. Who said it “Democracy is a rule of the people, for the people and by the people” ?
(A) J. S. Mill
(B) Diecy
(C) Aristotle
(D) Abraham Lincoln
Ans : (D)

14. How many types of ‘Ration Cards’ are in India ?
(A) 5
(B) 4
(C) 2
(D) 3
Ans : (D)

15. Which of the following is a challenge to democracy in India ?
(A) Political parties
(B) Strong bureaucracy
(C) Use of money in politics
(D) Large size of the country
Ans : (C)

16. From the following activities, which is a Non-economic activity ?
(A) Neena helps her son with his home-work
(B) Shilpa is a nurse in a hospital
(C) Anoop works as a teacher in a school
(D) Kartik works in a private firm
Ans : (A)

17. The tribe belonging to the hills of Orissa is—
(A) Galong
(B) Digari
(C) Juang
(D) Patkoi
Ans : (C)

18. What was the real purpose behind the Berlin Conference of 1884-85 ?
(A) To find the solution of Turkish problem
(B) To find the solution of Russian-Austrian dispute
(C) To divide Africa for the colonial interest of European powers
(D) To resolve the disputes of Balkan nations
Ans : (C)

19. How many industries are now reserved for public sector ?
(A) Four
(B) Six
(C) Five
(D) Three
Ans : (D)

20. Which of the following is the highest mountain peak in India ?
(A) K–2
(B) Mount Abu
(C) Kanchanjanga
(D) Mount Everest
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment